mother-teresa2Heb je wel eens gehoord van Agnes Bojaxhiu uit Albanië? Ze was een heel eenvoudige vrouw, die nooit heeft gestudeerd. Ze is nooit getrouwd geweest en heeft nooit een eigen auto gehad. Maar ze had een enorme droom: ze wilde haar geloof handen en voeten geven door voor de stervenden en de allerarmsten te zorgen.

De meesten van ons kennen Agnes als Moeder Teresa, winnares van de Nobelprijs, en iemand die overal ter wereld de grootst mogelijke bewondering oogstte. Het grootste deel van haar leven besteedde ze aan de zorg voor arme en stervende mensen in Calcutta. Maar door middel van de organisatie die zij begon: ‘Zusters van Liefdadigheid’, raakt haar droom ook vandaag nog miljoenen mensenlevens overal ter wereld.

Hoe je vandaag ook over je leven denkt, je bent geschapen om een ‘bijzonder iemand’ te zijn. Jij kunt een betekenisvol leven leiden!
Natuurlijk heeft niet iedereen zo’n indrukwekkende bestemming als Moeder Teresa. Maar daarmee ben je niet minder belangrijk! Veel mensen denken dat als iets zichtbaar is, het van meer betekenis is, dan iets wat onzichtbaar is. Maar dat is niet waar. Vaak gebeuren juist achter de schermen de belangrijkste dingen. Wij zijn allemaal belangrijk. Kleine daden kunnen soms grote gevolgen hebben.

Jaren geleden wilden twee jongens een evangelisatiedienst bezoeken. Maar de zaal zat helemaal vol en ze konden geen plekje vinden. Toen ze om wilden keren kwam iemand van de zaalwacht naar hen toen en zei: ‘Kom maar jongens, ik zorg wel voor een plekje.’ Hij liep met de jongens mee en begeleidde hen naar twee plekjes voorin, in het midden van de zaal. Die avond namen deze jongens Jezus aan in hun hart en werden christen. Eén van hen was Billy Graham, die miljoenen mensen tot Jezus heeft geleid. Was deze simpele daad van deze zaalwacht betekenisvol? Ja zeker!

Uit dit voorbeeld blijkt wel dat sommige mensen veel kunnen betekenen zonder dat ze nu direct zo opvallen. Betekenisvol betekent niet automatisch ‘in het oog springend’. Kijk maar naar je lichaam. Je neus is best een opvallend onderdeel van je gezicht, maar je kunt er wel van buiten als het moet. Als ik mijn neus verlies, dan valt dat wel op, maar ik kan nog wel verder leven. Maar als ik bijvoorbeeld mijn lever of mijn hart zou kwijtraken, dan heb ik echt een probleem. Dan zou ik sterven. De delen van je lichaam die je niet ziet, zijn hard nodig en vaak zelfs belangrijker dan de delen die je wel ziet!

Dit geldt ook voor de gemeente, ook wel het Lichaam van Christus genoemd. Alle onderdelen van het lichaam hebben een belangrijke functie. Iemand als Billy Graham heeft veel bekendheid gekregen met wat hij allemaal heeft gedaan, maar ook de onopvallende zaalwacht leverde zijn eigen unieke bijdrage.
We zijn dus allemaal belangrijk.