Vandaag het 5e en laatste deel van de serie Onderweg met God. Als je de afgelopen blogs wilt teruglezen, kan je dat via deze links doen:
1. Wandel met God
2. Reken af met het verleden
3. Laat God je karakter vormen
4. Ontwikkel je gaven

In het onderweg zijn met God is het natuurlijk uitermate belangrijk dat we God ook geloven. Wat betekent het om God te geloven als Hij je een droom gegeven heeft? Daarover vertel ik deze week iets meer.

Geloof is het fundament van het christelijke leven. Door het geloof ontvangen we vergeving van zonden, door het geloof zijn we gerechtvaardigd, door het geloof ontvangen we de heilige Geest. Zonder geloof kunnen we niets van God ontvangen! Geloof is de sleutel voor elke deur in de geestelijke wereld, voor elke zegening, elke belofte en elke overwinning.

Geloof is ook een essentieel aspect om je bestemming te kunnen bereiken. Als wij in een situatie komen waarin God tot ons spreekt, waarbij hij zijn droom voor ons leven bekend maakt, dan hebben wij geloof nodig. Want een droom van God is per definitie groot! Dromen van God zijn niet met ons verstand te doorgronden. Als we naar onze eigen mogelijkheden kijken dan lijkt het onmogelijk. Daarom is het ook een droom!

Maar de clou is dat het niet gaat om onze dromen, maar om zijn dromen. God houdt er rekening mee dat wij maar beperkt zijn.

‘Hij kent ons en weet dat wij beperkt zijn.’ Psalm 103:14 (Het Boek)

 Het is daarom belangrijk om onderscheid te maken tussen de ‘wat’- en de ‘hoe’- vraag!

Wat? Wat moet jij doen? Wat is de opdracht van God?

Hoe? Hoe ga je het doen? Waar haal je het geld en de middelen vandaan om jouw droom te verwezenlijken?

Jouw aandeel is dat je bereid  bent mee te werken en dat je op God vertrouwt. ‘Hoe’ is nooit een probleem voor God, maar zijn specialiteit! Als God een droom voor jou heeft, dan weet hij allang hoe die droom volbracht  kan  worden, daar hoef  je  niet  over in te zitten! Hij zegt wat zijn plannen zijn en hij zal je helpen ontdekken hoe het zal lukken. Ons  probleem is vaak dat we maar blijven piekeren over het ‘hoe’ en dat we er daarom maar niet aan beginnen. 

Maar als je kijkt naar de wonderen, waarover in de bijbel verteld wordt, kun je dan een voorbeeld noemen waar God de verantwoordelijkheid van hoe het moest gebeuren, bij de mensen neerlegde? Moest Mozes zelf maar zien hoe hij de Rode Zee uiteen liet splijten? Moest hij zelf voor eten en drinken zorgen voor al die mensen? Moest Jozua met zijn eigen spierkracht de muren van Jericho neerhalen? Nee, in elke situatie was God verantwoordelijk voor hoe het zou lukken!

Zo is het ook met een droom. Als God jou een idee of een droom geeft, dan zal hij het laten gebeuren! Wat wij nodig hebben is geloof! En dat is vertrouwen dat God is wie hij zegt dat hij is en dat hij zal doen wat hij ons beloofd heeft!