Onderweg met God (3) – laat Hem je karakter vormen

Home/Blog/Onderweg met God (3) – laat Hem je karakter vormen

Deze week deel 3 van de serie “Onderweg met God”. In deel 1 zagen we dat het belangrijk is om te wandelen met God. Deel 2 raadde aan af te rekenen met het verleden. Deze week gaat het om karakter. Laat Hem je karakter vormen.

Meer dan twintig jaar geleden had Frank Sinatra een hit met het lied ‘I did it my way’. Het gaat over een man die terugkijkt op zijn leven en dan trots uitroept dat hij succesvol is geweest, omdat hij de dingen altijd op ‘zijn eigen manier’ heeft gedaan en niemand heeft toegestaan om hem te vertellen wat hij moest doen. Veel mensen geloven dat ze op die manier een gelukkig leven en een succesvolle loopbaan kunnen opbouwen. Tot op zekere hoogte kun je op die eigengereide manier misschien wel succesvol worden, maar word je daar werkelijk gelukkig van? En zelfs dat succes is maar betrekkelijk. Zo iemand is bijvoorbeeld wel geslaagd als artiest of zakenman, maar hoe succesvol is hij als echtgenoot en als vader?

We zien in de bijbel ook zo’n man die ‘I did it my way’ als levensmotto had, namelijk koning Saul. Ook Saul wilde het op zijn manier doen en stond niemand toe om hem te vertellen wat hij moest doen. In het begin van zijn leven ging het nog wel aardig goed, hij behaalde als koning meerdere overwinningen. Maar als vader en als vriend was hij niet succesvol. Sauls lijflied ‘I did it my way’ had wel een heel wrang einde: het resulteerde erin dat hij zelfmoord pleegde. En hoe kwam dat? Het ontbrak koning Saul aan karakter!

Deze serie gaat over het onderweg zijn met God en bereiken van je bestemming, maar het is goed om het belang daarvan niet te overschatten. God vindt de groei en ontwikkeling van je karakter belangrijker dan het in vervulling gaan van je droom!

We zien in de bijbel dan ook altijd dat God de mensen die hij geroepen heeft voor zijn droom, eerst naar zijn school voor karakterontwikkeling stuurt. Dat zie je in het leven van Jozef, van David en ook van Mozes. Het karakter van Mozes is zeker gevormd, maar toch had hij onvoldoende afgerekend met zijn zwakke karaktereigenschap van drift en dat droeg er waarschijnlijk toe bij dat hij zijn eindbestemming niet bereikte.

Je kunt niet uitgroeien boven de limieten van je karakter. Je kunt nog zo talentvol zijn, nog zo begaafd, maar wanneer je karakter niet ‘goed’ is, dan zul je daardoor in je ontwikkeling altijd belemmerd worden!

Maar gelukkig kun je aan je karakter ‘werken’. Over veel dingen in het leven hebben we geen controle. We kiezen onze ouders niet uit. We kiezen de omstandig- heden niet uit waarin we geboren worden. We kiezen onze talenten niet uit. Maar we hebben wel invloed op ons karakter. Mensen zeggen vaak: ‘zo ben ik nou eenmaal,’ maar dat is jammer, want je karakter is kneedbaar. Iedere keer wanneer je een keuze maakt, vorm je je karakter!