trapeze 1Een van de invloedrijkste spirituele schrijvers van de afgelopen veertig jaar is ongetwijfeld de Nederlandse priester Henri Nouwen. Wereldwijd worden zijn boeken verkocht en heel veel mensen putten er moed en inspiratie uit. Ikzelf ben een echte ‘Nouwen-liefhebber’ en heb dan ook tientallen boeken in mijn boekenkast staan.

Wat maar weinig mensen weten is dat Nouwen een opmerkelijke fascinatie had: de trapeze act in het circus. In 1991 had hij een ontmoeting met de Zuid-Afrikaanse trapeze-groep ‘The Flying Rodleighs’. Terwijl ze in de caravan zaten te praten vertelde Rodleigh, de leider van de groep, het volgende:
‘Als ik spring, dan moet ik absoluut vertrouwen op degene die mij moet vangen. Jij denkt misschien, net als de meeste toeschouwers, dat ik de grote ster van de trapeze ben. Maar de echte ster is Joe, die me opvangt. Hij moet me op het exacte moment uit de lucht plukken, als ik mijn verre sprong naar hem maak.’
‘Hoe lukt je dat?’ vroeg Henri.
‘Wel,’ zei Rodleigh, ‘het geheim is dat ik het vangen geheel aan Joe overlaat en zelf niets doe. Als ik na mijn salto’s op Joe afkom, moet ik gewoon mijn armen en handen uitstrekken en wachten tot hij me vangt en veilig thuis brengt.’
‘Jij doet dus niets!’ zei Henri verbaasd.
‘Niets!’ herhaalde Rodleigh. ‘Het domste wat een springer kan doen is proberen de vanger te vangen. Ik vang Joe niet. Joe vangt mij. Andersom zou het einde van beiden kunnen betekenen. De springer springt en de vanger vangt. Met zijn armen uitgestrekt en handen open, vertrouwt de springer er voluit op dat zijn vanger er zal zijn.’ (uit: ‘Met de dood voor ogen’ van Henri Nouwen)

God vraagt soms van ons om de ogenschijnlijke zekerheden die we hebben los te laten, maar om eerlijk te zijn vind ik dat niet altijd even gemakkelijk. Loslaten is riskant. Loslaten is kwetsbaar durven zijn. Loslaten is afhankelijk willen zijn. Loslaten is de controle loslaten. En ik verlies ik niet graag de controle over dingen.

Hebben wij niet allemaal de natuurlijke neiging om de dingen in de hand te houden en zelfs naar onze hand te zetten. We willen situaties overzien en onder controle brengen. We willen controle houden zodat datgene wat we graag willen dat gebeurd ook werkelijk gebeuren zal.

In diepste zin is de angst om los te laten gebrek aan vertrouwen in God. Op de één of andere manier denken we dat het van onszelf afhangt. Loslaten is sterven aan jezelf en je in volkomen overgave in de armen van God werpen.

‘Geef het op en weet dat ik God ben.’ Psalm 46:11 HSV