sfeerbeeld-vazenWe lezen in de Bijbel (Jeremia 18:1-5) dat de profeet Jeremia op een dag door God naar een pottenbakker wordt gestuurd, met de bedoeling om hem iets duidelijk te maken. Jeremia komt de werkplaats binnen en ziet de man aan het werk. Op de pottenbakkersschijf ligt een klomp klei. De pottenbakker heeft een bepaald model kruik in gedachten. De klei is in het begin nog vormeloos, maar langzamerhand brengen de handen van de pottenbakker er model in. Maar wat gebeurt er? De pot wordt niet zoals hij het bedoeld had. Er staat: Maar de kruik die hij onder handen had, werd niet goed. Daarom kneedde hij hem weer tot een klomp klei en begon opnieuw.’ (Jeremia 18:5, HB)

Zo heeft God ook voor ons leven iets in gedachten. Hij heeft een bepaald plan en begint ons te kneden als klei. Wij kunnen besluiten om ons te laten vormen door zijn liefdevolle handen, maar we kunnen ons ook verzetten. God wil ons niet dwingen, maar als we niet meewerken is het logisch dat Gods plan met ons leven moeizamer of helemaal niet tot stand komt.

De meest kwetsbare periode in het proces van potten maken is de periode waarin de pot moet drogen en moet worden gebakken. Als de pot niet gelijkmatig opdroogt kunnen er gemakkelijk scheuren ontstaan, waardoor het nooit een bruikbare pot wordt. Nog erger is het als er bijvoorbeeld een klein steentje in de klei zit. Dan kan de pot breken tijdens het bakken.

Wat moet je met al die gescheurde en gebroken potten? Kan de pottenbakker daar nog iets mee? Ja zeker! Hij gooit ze niet weg, maar slaat de potten verder stuk en verpulvert ze tot poeder. Daarna mengt hij het poeder met verse klei. Deze gemengde klei noemt men chamotte. Chamotte klei is sterker dan gewone klei en scheurt bijna nooit meer tijdens het drogen en bakken.

Dat is goed nieuws voor ons. Ook God schrijft ons nooit af. Hij kan stukgeslagen, gescheurde en mislukte levens opnieuw in zijn handen nemen om er juist iets mooiers en sterkers van te maken! God zegt nooit: ‘Eigen schuld, dikke bult.’ Nee! God geeft ons een nieuwe kans en begint desnoods weer van voren af aan. Opnieuw en opnieuw en opnieuw.

Je mag bij God komen met de scheuren in je huwelijk, met de scherven van je seksuele leven, met de puinhoop van je financiën, met je dromen die aan stukken liggen. God kan de brokstukken van jouw gebroken leven nemen en er wat moois van maken. Wat een buitensporige genade!

Keer terug, geef je over aan de je hemelse pottenbakker en geef hem opnieuw de kans om van jouw leven te maken wat Hij in gedachten heeft.
Laat Hem de Pottenbakker zijn. Laat Hem de Regisseur zijn!