Wat gaan de verkiezingen ons brengen? Misschien maak je je wel zorgen. De peilingen wijzen nog niet een duidelijke winnaar aan. En wat gaat er na de verkiezingen allemaal gebeuren? Deze week wil ik het hebben over het omgaan met bezorgdheid.

Bezorgdheid is een staat van emotionele gejaagdheid. Het is angst voor wat er zou kunnen gebeuren of juist niet zou kunnen gebeuren. Het is denken in termen van: Stel je voor dat….? Wat als…? Mensen zijn bezorgd omdat ze onzeker zijn over een bepaalde afloop of omdat ze niet weten wat er morgen gebeuren gaat.

Tot op zekere hoogte hoort zorgen maken erbij. Het is normaal dat je gespannen bent voor een moeilijk examen of dat je je zorgen maakt om je tiener die om 12.00 uur thuis zou zijn, maar al een uur te laat is. Maar als die zorg overgaat in angst en die angst je meevoert naar paniekgevoelens, dan is dat niet normaal. Ook is het goed om onderscheid te maken tussen tijdelijke bezorgdheid, zoals in deze voorbeelden, en een voortdurende geneigdheid tot bezorgdheid. Er zijn mensen die zich constant zorgen maken over van alles en nog wat. Door die voortdurende zorgen verkeren ze in een continue gespannen toestand en gaan ze gebukt onder de zorgen. Die bezorgdheid is voor hen als een grote ruwe jutezak vol lasten die ze met zich meezeulen.

Bezorgdheid levert niets positiefs op, maar het leidt wel tot veel negatieve gevolgen. Het geeft stress, spanning, vermoeidheid, wantrouwen en angst. Bezorgdheid is geen ziekte, maar het kan wel de oorzaak zijn van bijvoorbeeld hoofdpijn, maagpijn, hoge bloeddruk of hartproblemen. Bezorgdheid steelt je slaap, je hoop, je levensvreugde en je energie.

‘Bezorgdheid kan de moeilijkheden van morgen niet wegnemen, maar vernietigt wel de kracht die je vandaag nodig hebt.’ (Max Lucado)

 

Ik las eens ergens het volgende:
‘Er zijn twee dagen in de week waarop we ons geen zorgen moeten maken, twee dagen die vrij moeten zijn van angst en ongerustheid. Een van die dagen is gisteren, met zijn fouten en zorgen, zijn blunders, zijn pijn en verdriet. Gisteren is voorgoed voorbij, en we oefenen er geen controle meer over uit. Al het geld in de wereld kan gisteren niet terugbrengen.  We kunnen geen enkele handeling die we hebben verricht ongedaan maken, en geen woord dat we hebben gezegd kunnen we uitwissen. Gisteren is voorbij.

De andere dag waar we ons geen zorgen over moeten maken is morgen, met zijn mogelijke strijd, zijn moeilijkheden en zijn grote verwachtingen. Ook over morgen oefenen we geen directe invloed uit.  Morgen zal de zon opgaan, in al zijn pracht of achter een sluier van wolken, maar hij zal opgaan. Tot dat gebeurt hebben we geen belang bij morgen, want morgen bestaat nog niet.

Hiermee blijft er maar één dag over… vandaag. Ieder mens kan slechts de strijd van één enkele dag aan… pas wanneer we de last van die twee vreselijke eeuwigheden, gisteren en morgen, eraan toevoegen, wordt het ons teveel. Het is niet de ervaring van vandaag die de mens tot wanhoop drijft… het is de wroeging of verbittering over iets wat gisteren is gebeurd en de angst voor wat morgen misschien zal brengen.’ 

Weet je wat Jezus zei over bezorgdheid? Doe het niet…! Simpel hè?

Hij zei:
‘Maak je geen zorgen over jezelf en over wat je zult eten of drinken, noch over je lichaam en over wat je zult aantrekken…. Maak je dus geen zorgen voor de dag van morgen, want de dag van morgen zorgt wel voor zichzelf. Elke dag heeft genoeg aan zijn eigen last.’  Matteüs 6:25,34

Waarom is het zo belangrijk om je bezorgdheid in te leveren? Omdat de kern van je zorgen maken ongeloof is. Je zorgen maken is zonde. Jezus zegt in Matteüs 6 dat de ongelovigen zich daarmee bezig houden. Als we piekeren hebben we in feite geen vertrouwen. Het is ten diepste een wantrouwen tegenover de Vader, die ons verzekert dat hij zelfs voor een vallend musje zorgt. Hier ligt de belangrijkste sleutel. De wortel van bezorgdheid is het niet vertrouwen op de beloften en kracht van God. Bezorgdheid is twijfelen aan het karakter van God.

Dus wat er ook gebeurt in je leven of in het land zoals in deze periode, vergeet nooit dat God te vertrouwen is. Als God voor vogels zorgt, dan zal hij nog veel meer voor jou zorgen. Hij is je Vader! Hij wil voor je zorgen. Als je naar hem toegaat kan hij alle zorgen van jouw schouders afnemen en je vertrouwen geven dat hij voor jou zorgt!