Een held zoals Maarten

Home/Blog/Een held zoals Maarten

Deze maatschappij heeft ‘helden’ nodig. Welke eigenschappen moet iemand bezitten om een held te worden genoemd? Een held is iemand die ondanks tegenstand, moeilijke omstandigheden, tegenslag, gevaar, gevoelens van zwakte en angst, toch moed toont, bereid is tot zelfopoffering en ondanks alles doorgaat. Een held geeft niet op!

Een voorbeeld van zo’n held is Maarten van der Weijden. Maarten was een sportieve, kerngezonde jongen die opeens te horen kreeg, dat hij kanker had. Maarten onderging een serie zware chemokuren en een stamceltransplantatie en hij heeft het uiteindelijk overleefd. Nu was Maarten, voordat hij zo ziek werd, een talentvol zwemmer. Na de behandeling en tijdens het herstel had hij het zwemmen weer opgepakt, met als doel de revalidatie te bespoedigen. Topsport had Maarten uit zijn hoofd gezet. Maar al snel werd hij zo fanatiek dat de revalidatie werd omgezet in serieuze training. Nog geen drie jaar na de constatering dat Maarten aan leukemie leed, zwom hij weer zijn eerste professionele wedstrijden. En tot ieders verbazing wist hij zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Peking. Maarten zette alles opzij om daar een goed resultaat neer te kunnen zetten. Het was een veeleisend regime. Maar al het harde trainen en zijn doorzettingsvermogen werden beloond. Het resulteerde in een gouden medaille in Peking op de 10 km open water zwemmen. Een unieke prestatie!

Dit verhaal van Maarten is een prachtige illustratie voor het overwinnen van een ziekte en laat zien waar een mens toe in staat is.  We zijn niet allemaal van nature van die doorzetters zoals Maarten. Velen van ons voelen zich zwak en hebben niet de kracht om door te zetten na tegenslag. Kunnen wij dan geen held worden? Toch wel! Iedereen kan een held worden, want iedereen kan samen met God leren zijn angsten te overwinnen. Kijk maar wat Paulus hierover schrijft: ‘Maar onder al die omstandigheden hebben wij, dank zij Hem die zoveel van ons houdt, de overwinning!’ Romeinen 8:37 (Het Boek). Paulus was bereid een hoge prijs te behalen en daardoor werd hij een held. Maar hij besefte heel goed, dat hij alleen dankzij God zo moedig kon zijn. Hij schreef over zichzelf: ‘Als er iemand zwak is, dan ben ik het wel.’ 2 Korintiërs 11:29. Maar hij schreef ook: ‘Dus laat ik mij veel liever voorstaan op mijn zwakheid, zodat de kracht van Christus in mij zichtbaar wordt… In mijn zwakheid ben ik sterk.’  2 Korintiërs 12:9-10

Een held zoals Maarten zul je misschien nooit worden, maar je kunt wel samen met Paulus zeggen: ‘In mijn zwakheid ben ik sterk. Samen met mijn God stap ik over mijn angsten heen.’ En daarmee groeit je moed.

 

**De zwemmer op de foto is niet Maarten van der Weijden.