Een nieuw jaar is voor velen het moment om een streep te zetten onder wat geweest is en met frisse moed aan het nieuwe jaar te beginnen. Wie van jullie is dit jaar begonnen met goede voornemens?

• Ik wil afvallen
• Ik wil gezonder eten en meer bewegen
• Ik wil mijn relatie een nieuwe impuls geven.
• Ik wil een beter contact met mijn schoonmoeder
• Ik wil wat positiever in het leven staan
• Ik wil meer van het leven genieten
• Ik wil mijn angst overwinnen
• Ik wil mijn relatie me God verbeteren
• Ik wil elke dag stille tijd houden
• Ik ga dit jaar de hele Bijbel een keer doorlezen

Bijna alle goede voornemens voor het nieuwe jaar zijn gedoemd te mislukken. Binnen een maand vallen zeventig procent van de goede voornemens in duigen en een maand later nog eens vijftien procent.

Blijkbaar is er meer nodig dan de hardop uitgesproken intentie om iets te veranderen in je leven. Moeten we nog beter ons best doen? Moeten we nog harder werken. Moeten we nog meer afzien? Of moeten we maar accepteren dat we niet in staat zijn iets in ons leven te veranderen.

Stel dat Jezus op een dag in jouw huid zou kruipen. Wat zou er dan gebeuren?
Je wordt ’s ochtends wakker en merkt dat Jezus in jou gekropen is. Hij loopt vandaag in jouw schoenen, woont in jouw huis en gaat naar jouw school of werk. Probeer je eens voor te stellen dat Jezus gedurende een heel etmaal jouw leven leeft, vanuit jouw hart. Jouw baas wordt zijn baas, jouw werk zijn werk, jouw kinderen zijn kinderen. Alles wat je doet wordt bepaald door wat hij belangrijk vindt. Zijn bewogenheid en liefde leiden jouw gedrag. Je beslissingen worden bepaald door zijn hartstochten. Kortom, jouw hart krijgt een dagje vrij en je leven wordt die dag geleid door het hart van Christus. Zijn gedachten worden jouw gedachten, zijn keuzes worden jouw keuzes.

Wat voor iemand zou je die dag zijn? Zouden de mensen in je directe omgeving een verandering zien? Zouden je gezinsleden en je collega’s het verschil merken? Misschien zouden ze opeens een heel andere persoon ontmoeten!
Wat zou het voor jezelf betekenen, hoe zou je je voelen? Misschien werd je wel stabieler, was je minder gestrest en had je geen last meer van een ochtendhumeur.
Hoe zou je naar de mensen om je heen kijken? Je zou je minder ergeren en mensen niet zo snel veroordelen.
Hoe zou je gedrag zijn? Misschien zou je wel stoppen met roken en minder uitgaan, niet meer naar de films kijken die je nu gewend bent. Je zou anders reageren in de file.
Zou je je nog zorgen maken? Misschien was je niet meer zo bang voor allerlei dingen. Je zou anders tegen het leven en de dood aankijken.
Als Jezus je hart een dagje overnam, wat zou er dan in je agenda veranderen? Er is een grote kans dat je dag er heel anders uit zou zien.

Maar wacht eens even: Is dit dan niet precies wat God gedaan heeft?

Toen jij tot geloof kwam en je leven aan God gaf, heeft Hij je een nieuw hart en een nieuw leven gegeven! God heeft de basis voor een overwinnend christelijke leven in ons gelegd. Hij heeft van jouw hart zijn woning gemaakt. Paulus vat het samen in vier woorden: ‘Christus leeft in mij.’ (Galaten 2:20)

En ‘Christus in jou’ stelt je in staat om werkelijk te veranderen. Dan blijft het niet alleen maar bij goede voornemens, maar kun je echt het leven leiden dat God van je vraagt.