Petrus is ongetwijfeld een van de bekendste personen uit het Nieuwe Testament. Hij was een open, spontaan en impulsief persoon. Het ene moment loopt hij vol geloof op water en het volgende moment ziet hij de golven en gaat hij kopje onder. Velen van ons kunnen zich heel goed met Petrus vereenzelvigen, want hij was zo ‘menselijk’. En net als wij worstelde hij soms met zijn geloof en kende hij zowel hoogtepunten als dieptepunten.

Zijn grootste dieptepunt was natuurlijk de verloochening van Jezus. Driemaal ontkent hij dat hij Jezus kent, omdat hij bang is voor zijn eigen leven. Na de laatste keer draait Jezus zich om en kijkt Petrus aan. Wat denk je dat er door Petrus heenging? Er staat dat hij bitter huilde. Petrus voelde zich volkomen mislukt. Hij was diep teleurgesteld in zichzelf.

Drie keer had Petrus Jezus verloochend. Daarom stelde Jezus hem later drie keer dezelfde vraag: ‘Heb je mij lief?’ Hij vroeg Petrus niet naar het verleden, maar naar het heden. Jezus maakte Petrus geen enkel verwijt. Hij kwam niet terug op zijn gemaakte fouten. Hij zei niet: ‘Besef je wel hoeveel pijn het mij heeft gedaan toen jij me verloochende?’ Hij wreef het hem niet nog eens onder zijn neus. Nee, Jezus vergaf en herstelde hem en toonde zijn ongelofelijke liefde voor Petrus.

En jij?
Waar sta jij vandaag? Misschien ben jij, net als Petrus, ook wel teleurgesteld in jezelf. Heb jij ook wel eens het gevoel dat je niet kunt beantwoorden aan de verwachtingen van God? Voel je je wel eens mislukt?

God heeft je nog steeds lief! Hij geeft het niet op. Hij ziet het nog steeds met je zitten. God is niet blij met je zonden, maar Hij is wel blij met jou. Hij wil je vergeven en opnieuw tot herstel brengen.

Gods genade voor jou is buitensporig!

Wil je hier meer over weten? Kijk dan naar de volgende boodschap over Gods buitensporige genade: Ben je teleurgesteld in je leven?