De boodschap van kerst (3) – God vergeeft je zonden

Home/Blog/De boodschap van kerst (3) – God vergeeft je zonden

Vorige week de tweede blog van deze adventstijd over het goede nieuws van Kerst met als thema “God houdt van jou”. Vandaag het 3e deel: God vergeeft je zonden!

Stel je voor dat Steven Spielberg jouw benadert om een film van je leven te maken. Dat klinkt leuk toch? Je tekent het contract, maar vergeet de kleine lettertjes te lezen. Pas op de première kom je erachter wat er in die kleine lettertjes staat. De zaal zit stampvol en al je familieleden, vrienden en bekenden zijn aanwezig. Jij bent de ster van de avond en ziet uit naar wat voor moois ze van jouw leven hebben gemaakt. Maar bij de eerste beelden trek je al wit weg… Er wordt namelijk niets weggelaten. Alles wat je ooit gedaan, gedacht of gefantaseerd hebt, zit erin en iedereen kan het zien. De misstappen uit je jeugd, de verkeerde keuzes, woorden die je in boosheid gesproken hebt, dingen die je gedacht hebt over mensen, stiekeme gewoonten die zo beschamend zijn. Alles open en bloot voor iedereen die het zien wil.

Hoe zou je je voelen als je dat allemaal zag? Hoe zou je je voelen wanneer iedereen die in je leven een rol heeft gespeeld, erbij zou zijn? Zou je je op je gemak voelen? Zou je niet het liefst wegrennen en je verstoppen?

God heeft jouw film gezien en Hij houdt nog steeds van je. Hij weet het allemaal! Hij weet alles van je. God kent jouw waarheid en toch houdt hij van je! Hij wil je zonden vergeven en die vergeving hebben we allemaal nodig! Kan iemand van ons zeggen dat hij/zij die vergeving niet nodig heeft? Dat zou namelijk betekenen dat je tot nu toe een volmaakt leven hebt geleid!

Als we eerlijk zijn, moeten we allemaal toegeven dat we dingen doen, waarvan we weten dat ze verkeerd zijn. Getoetst aan Gods norm, leven wij allemaal ver onder de maat. Als wij onszelf vergelijken met mensen die roofovervallen plegen of kinderen mishandelen, denken we waarschijnlijk dat het met ons wel goed zit. Maar als wij onszelf vergelijken met Jezus Christus, zullen we zien hoe zeer we tekort schieten.

We staan allemaal in het rood. Dat negatieve saldo kun je niet met goede daden wegwerken. Er is maar één manier om je negatieve saldo aan te zuiveren. God zond zijn Zoon, om voor jouw zonden te sterven. God biedt je genade aan, God biedt
vergeving van zonden aan.

Volgende week het laatste deel van de boodschap van Kerst: God vergeeft je zonden.