Balans en omgaan met stress

Home/Blog/Balans en omgaan met stress

balans_lrEen uitgebalanceerd, evenwichtig leven staat op het lijstje met goede voornemens van veel mensen. Maar een goede balans te vinden valt niet altijd mee. Voor mijzelf is het vinden van de juiste balans in mijn leven al jarenlang een zoektocht. Ik vind het ongelofelijk lastig om een goed evenwicht te vinden tussen spanning en ontspanning, tussen actief zijn en rust houden. Omdat ik een aantal jaren geleden een burn-out heb doorgemaakt, ben ik wel scherper geworden in het onderscheiden van symptomen die ontstaan als de balans in mijn leven weer eens zoek is.

Een gezonde balans heeft alles te maken met hoe we omgaan met stress. We kunnen stress ervaren op ons werk, voor examens, in het gezin en op vrijwel alle andere vlakken van het leven. Wat moet je doen, als de stress je teveel wordt? Heel simpel: je moet weer tot rust komen! Maar ja, hoe kom je tot rust? Als je een zware week hebt gehad, of een zware tijd, wat doe je dan om tot rust te komen? Hoe ‘ontstress’ jij?

Wat veel mensen doen als ze gestrest of moe zijn, is de televisie aanzetten. Lekker zappen, of een dvd huren. Je bent er dan echt even uit. Sommigen willen na een zware dag even lekker scheuren in een dure sportwagen of gewoon zomaar wat virtuele mensen neerschieten. Die mensen kopen een PlayStation. Weer anderen denken bij rust vooral aan uitslapen. Rust betekent voor hen dat je de wekker niet hoeft te zetten. Lekker laat opstaan.

Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren. Denk maar aan een lekker warm schuimbad met een mooi boek, een boswandeling met als afsluiting een warme chocolademelk met slagroom, een concert van je favoriete artiest of band bijwonen, op het balkon bij ondergaande zon een glas rode wijn nuttigen, een middagje shoppen in je favoriete stad, een lekker potje squashen, of gewoon op de bank zitten, dicht tegen je partner aan en vooral even niets zeggen.

Manieren genoeg om tot rust te komen. Ik zeg niet dat deze dingen niet goed zijn, of niet zouden helpen om tot rust te komen. Maar als je écht wilt ontstressen, dan zul je toch wat anders moeten doen. De Here Jezus wist heel goed wat we werkelijk nodig hebben om te onthaasten. Hij zegt tegen jou en mij:

‘Ben je moe? Uitgewoond? Opgebrand (door religie)? Kom bij Mij. Ga met Mij mee en je zult je leven herstellen. Ik laat je zien hoe je echt tot rust kan komen. Wandel met Mij en werk met Mij mee – kijk hoe Ik het doe. Leer de ongedwongen ritmes van genade. Ik zal je niets opleggen dat te zwaar is of niet past. Blijf in mijn nabijheid en je zult leren om vrijuit en licht te leven.’ Matteüs 11:28-30 (MSG)

Wat een geweldige belofte! Hij wil die rust geven, maar geef Hem daar wel de gelegenheid voor. Jezus roept je: ‘Kom bij Mij.’ Maar de realiteit is dat Hij helaas niet de enige is die roept. De televisie roept, internet roept, je spelcomputer roept, je bed roept. Ze beloven je allemaal een mate van rust en ontspanning, maar geven ze echte rust?

Als Jezus ons roept, dan is mogelijk onze eerste gedachte: Ik heb nu geen zin om me geestelijk in te spannen. Ik heb nu geen zin om te bidden. Ik heb al zo hard gewerkt, ik zoek juist ontspanning. Maar dat is een misvatting. Want op die rustige plek bij God hoef je niet hard te werken. Het enige wat je hoeft te doen is je ogen te sluiten en te zeggen: ‘Heer, hier ben ik’.

Andere dingen zoals een film kijken, sporten of computeren kunnen op hun tijd goed zijn voor ontspanning. Maar je komt pas echt tot rust, als je loskomt van al die prikkels en geniet van het samenzijn met God. Als je dat te vaak overslaat, dan zul je uiteindelijk worstelen met te veel stress, oververmoeidheid en constante verwarring. Stop dat krampachtige gejaag, stap uit de draaimolen en breng je hart tot rust in zijn tegenwoordigheid. Je mag rusten in zijn volbrachte werk.

Dit is een citaat uit mijn nieuwe boek: ‘Waarom kom je niet wat dichterbij.’ Je kunt hem hier bestellen.

By |8 februari 2016|Blog|0 Comments